Het is vandaag vrijdag. Wij zijn geopend tot 17:30 uur.

Over Reformhuis Ligthart

Welkom bij Reformhuis Ligthart!

Wij zijn sinds 1936 het adres voor:

Voedingssupplementen en natuurlijke producten van topkwaliteit, voor een eerlijke prijs. Voor kruiden, specerijen, cosmeticaproducten en aromatherapie bent u bij Reformhuis Ligthart op het juiste adres! Uw gezondheid staat bij ons voorop.

Wij hebben een breed assortiment aan natuurvoeding, waar mogelijk voorzien van het Demeter kwaliteitskeurmerk. Ook zijn onze natuurlijke reinigingsmiddelen gemaakt van zowel huidvriendelijke als milieuvriendelijke bestanddelen.

Verder bestaat ons assortiment uit wenskaarten, postkaarten, orakelkaarten boeken, klankschalen, mineralen en wierook.

Wij voorzien uw graag van advies met betrekking tot bovenstaande producten. Breng een bezoek aan onze winkel te Oegstgeest.

Sinds 1936 uw specialist in natuurlijke gezondheid

Sinds 1936

In 1935 registreerde Aart Ligthart zijn bedrijf en sinds 1936 vestigde Aart zich aan de Terweeweg nr. 84. In de beginjaren verkocht hij gezonde sappen en honing. Iedere oudere Oegstgeestenaar herinnert zich nog de beren etalage en de bijbehorende advertenties over Beertjeshoning. Aart Ligthart is betrokken geweest bij de oprichting van de Vereniging van Nederlandse Reformhuizen in 1936. In de jaren daarna groeide het assortiment snel met de toen razend populaire homeopatische producten van A. Vogel. In de jaren 70 kwam de natuurvoedingsbeweging op en ook daar draaide Aart zijn hand niet voor om. Gezonde sappen stonden naast gezond broodbeleg en onbespoten fruit. Ook kwam in die tijd de vegetarische leefstijl op en ook daar werd in voorzien met vegetarisch broodbeleg van Tartex. In 1990 werd door ziekte het onmogelijk voor Aart om door te gaan met de winkel. Zijn zoon Aart ging samen met zijn vrouw Charlotte en huisvriend Chris Niermeijer de winkel proberen draaiende te houden met beperkte openingstijden. Eerst nog samen met Aart sr, maar al snel ging dat niet meer. Helaas overleed Aart sr in 1991 en Aart jr werd ook ziek en overleed in 1993. Charlotte en Chris gaven echter niet op en gingen door. Charlotte’s zoon Joost werd werkeloos in het onderwijs in 1996 en besloot zijn moeder te gaan helpen. Chris was inmiddels ook gestopt met helpen. Vanaf 1996 begon Joost samen met zijn moeder de winkel op te frissen en er volgden diverse verbouwingen. Het assortiment werd uitgebreid en het Odin groentenabonnement ge├»ntroduceerd.

In de jaren die volgden floreerde de winkel en werden er diverse jubileumfeestjes en andere activiteiten georganiseerd. Zo zijn er enkele keren met de feestdagen kerstkoren geweest, is er een aantal keren een klankschalen concert geweest door Hans de Back en ook imker Dirk-Jan Binnendijk was regelmatig van de partij met een kleine bijenmarkt.In 2013 werd de natuurvoeding verhuisd naar de overkant. Helaas was dit veel te zwaar voor Joost en Charlotte en een jaar later werd besloten om die winkel te verkopen. 5 jaar lang bestonden Reformhuis en Natuurwinkel naast elkaar tot natuurwinkel Albion dicht ging. Eind 2018 besloot Joost zijn klanten niet zonder natuurvoeding te laten zitten en verbouwde het Reformhuis zodanig dat er weer ruimte ontstond voor een basisassortiment natuurvoeding. Ook het plaatsje achter werd weer ingericht voor verse groenten en fruit. Helaas heeft Charlotte daar niet veel meer van mee kunnen maken; na een kort ziekbed overleed zij in 2019. Inmiddels is het 85 jaar geleden dat de winkel werd opgericht en is het drukker dan ooit. De dochter van Charlotte, ook Charlotte, kwam in 2020 in Rijnsburg te wonen en helpt sindsdien in het weekend mee met de winkel. Zo blijft het familiebedrijf Ligthart bestendig voor de toekomst!

In 1996 nam kleinzoon Joost de winkel over en moderniseerde deze grondig. De jaren daarna groeide de winkel snel en werd de winkel ook uitgebreid met een groot natuurvoedingsassortiment. Dat werd dermate veel werk dat in 2013 besloten werd de natuurvoedings afdeling te verkopen aan Albion , inmiddels was de natuurvoeding in 2012 al verhuist naar de overkant, dus werd dat een mooie aanvulling.

Reformhuis Ligthart is sinds 2013 weer terug waar het sterk in was; Gezonde oplossingen voor een natuurlijke leefstijl, Orthomoleculair advies en ook de top cosmeticamerken uit de natuur. We hebben in 2016 ons 80 jarig jubileum gevierd en dat was een groot succes!

In 1936 verkocht Aart Ligthart al BeertjesHoning en zijn kleinzoon Joost heeft nu een aantal bijenvolken en af en toe is er dus honing uit Oegstgeest te koop in de winkel.

Leef.nl

Deze merken bieden wij aan